BODY SHAMING

Lifestyle

Skinny shaming

“Minä en ole xs kokoa, minulla on naisen vartalo, ei pikkutytön”

”Pitäisikö sun syödä jotain?”

”Onko sulla syömishäiriö?”

”Miksi sä oot noin laiha”

Nämä ovat vähän liiankin tuttuja kommentteja, koko perseen levyinen kiitos eli todella pieni.

En ole koskaan ollut ylipainoinen, mutta tiedän kyllä miltä tuntuu, kun arvostellaan ulkonäön perusteella ja miltä tuntuu kuulla ilkeitä kommentteja siitä miltä näytän. Fat shaming on varmasti monelle tuttu termi, mutta skinny shaming jää passiivis-agressiivisuudessaan helposti kakkoseksi, joten ajattelin nostaa senkin framille. Perehtyessäni aiheeseen syvemmin yllätyin itsekkin kuinka samanlaiset ilmiöt ovat ja etenkin niiden vaikutukset itsetuntoon.

onesizefitsall

Toisen ihmisen ylipainosta huomauttaminen on isku arkaan paikkaan ja kaikki ymmärtävät ettei se ole hyväksyttävä keskustelun aihe kahvipöydässä. Samat säännöt eivät päde hoikkuudesta kommentointiin. Usein ajatellaan, että ”pitäiskö sun syödä pulla” on täysin hyväksyttävä heitto, joka voidaan laskea huumoriksi ja kuitata naurahduksella. Kun taas ”pitäisikö sun jättää toi pulla syömättä” on suora loukkaus, todella törkeä sellainen. Loppupelissä viestin sisältö on sama, yksinkertaistettuna ”tee jotain painollesi”.

Skinny vs Curvy

Hoikat vastaan kurvikkaat klassinen kilpapari monista meemeistä. Nopealla Googletuksella kurvit vie tämän taiston, mutta mistä tässä oikein kisataan? Hoikkien ihmisten arvostelu vaikuttaa välillä melkeinpä sosiaaliselta normilta. Muun muassa monien biisien sanoituksissa on kurvit kunniassa ja hoikat voidaan ripustaa vaikka baarin narikkaan.

”…I said, where my fat ass big bitches in the club? Fuck the skinny bitches…”

shakeit

Nicky Minaj ja Meghan Trainor ovat saaneet arvostelua osakseen, koska tekevät mukaansa tempaavia ja voimaannuttavia kappaleita naisille, joita on siunattu luonnostaan upeilla kurveilla. Mutta missä biisit siitä, kuinka parhaat ystävykset nimeltä fat ass bitch ja skinny bitch bailaavat clubilla pilkkuun asti yhdessä, eivätkä kilpaile keskenään.  Sanotaan että nainen on naiselle susi, mutta miksi naiset ei voida olla wolf pack.

wolfpack

Instagram tarjoaa meemejä, joissa vertaillaan kurvikkaita ja laihoja naisia keskenään. Tai no, tässä esimerkissä oikeastaan verrataan ylipäätään naisia T-luu pihviin, varmasti hienotunteisen ja romanttisen Romeon käsialaa. Viittaukset tikuiksi ja luukasoiksi on tarkoitettu sarkastisiksi ja hauskoiksi, sillä helposti ajatellaan että ”eihän hoikalla ihmisellä voi olla ulkonäköpaineita”. Kaikilla on ulkonäköpaineita.

Musta on mahtavaa, että kurvikkaat naiset ovat nousseet Nivean mainosten tähdiksi sekä cat walkeille 90-luvun (vähän liiankin) hoikkien naisten rinnalle, mutta miksi ne hoikat pitää polkea alas siinä sivussa?

curvyvsskinny.jpg

 

Niin pyöreyteen kuin hoikkuuteen yhdistetään mielikuva epäterveellisyydestä. Mikä ei kummassakaan tapauksessa välttämättä pidä paikkaansa. Pyöreämmät muodot omaava ihminen voi olla innokas liikunnan harrastaja ja elää aktiivista elämää. Eikä hoikka ihminen ole nälän raastama liikunta-addikti, joka kyykkää illatkin kotona tv:n edessä samalla kun jännittää kuka voittaa the voice of finlandin.

Hoikkien ihmisten joukkoon mahtuu varmasti myös niitä kenellä on syömishäiriö, mutta olen aika vakuuttunut että he tarvitsevat toisenlaista apua kuin taivastelua siitä kuinka hoikkia he ovat tai tulla verratuksi T-luu pihviin.

Ei olla pihvejä, ollaan upeita vahvoja naisia joiden persoona, luonne ja teot merkkaa enemmän kuin vaa’an lukema.

 

xoxo Nina Sofia

lopetuskuvabodyshame

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s